Bokalicious

 

Visa min bokhylla och jag ska säga dig vem du är. Så – här är mina favoritböcker – över ett stycke tid.

PATIENT 67  | Dennis Lehane

Boken läste jag innan filmen Shuttler Island kom ut. Jag fullkomligen trollbands av av den klaustrofobiska känslan av att vara på en ö och inte veta hur det skulle gå. Slutet är liksom twisternas twist. Sträckläste i ett rasande tempo. Rachel Solando  är en förrymd mördare/psyskpatient och det blir kriminalaren Teddy Daniels  jobb att finna henne på den isolerade ön – Shutter Island. Allt som tiden går märker Daniels att något inte stämmer och han finner att ingen vill samarbeta med honom.

VINDENS SKUGGA | Carlos  Ruiz  Zafón

Ett vackert äventyr om Daniel som hittar boken Vindens Skugga  och ett gammalt släktmysterium rullas upp. Ett epos, anser jag. Stiftade bekantskap med en av mina käraste romankaraktärer, Fermín, med världens mest underhållande svada. Miljöerna i Barcelona är väl beskrivna. Den innehåller allt.

FRÄMLINGEN | Albert Camus

En av de mest intressanta romankaraktärerna i likgiltiga Mersault och mycket kraftfull i all sin enkelhet.

VI KOM ÖVER HAVET | Julie Otsuka

Läs motivering här. 

FRÄMLINGEN | Albert Camus

En av de mest intressanta romankaraktärerna i likgiltiga Mersault och mycket kraftfull i all sin enkelhet. Har skrivit om den tidigare.

DOKTOR GLAS |Hjalmar Söderberg

En vacker Stockholmsskildring om den ensamma doktor Gregorius som betraktar sin Helga på avstånd. Han förhåller sig mycket avståndstagande till sin omgivning över lag men filosoferar kring livets mening. . Livet är kort men timmarna är långa. Litterär perfektion.

MONTECORE | Jonas Hassen Khemiri

Jag bara älskar språket, det är varmhjärtat och underhållande, fylld av karaktärer och tokroligheter. Anekdotisk och bitterljuv. Den handlar om bilden av Jonas far, som var en tunisisk flykting. Den är lika mycket en skildring av det svenska samhället som en berättelse om en far och hans son.

KVINNAN PÅ TÅGET | Paula Hawkins

En synnerligen intressant intrig och spännande berättelse där vi inte riktigt litar på ”protagonisten”.  Diskbänksrealism blandas med relationsdrama, när Rachel bevittnar ett mord i ett bostadshus sett från sitt tågsäte.

MÅNPALATSET | Paul Auster

Den handlar om slumpen, livets gång och valen vi gör. En samling människoöden vävs samman fint, som bara Auster kan. Sagolik men intellektuellt utmanande.

SÅ VAR DET INGEN KVAR | Agatha Christie

En riktigt klassisk deckare och en av mina starkaste läsupplevelser som tonåring. En riktig ”whodunnit” där man får lägga ihop pusslet själv. En efter en, mördas de tio besökarna på en isolerad ö utifrån  ett gammalt barnkammarrim…

MOMO ELLER KAMPEN OM TIDEN | Michael Ende

Väcker djupa filosofiska frågor på ett finstämt och thrillerartat vis. Momo är en omtyckt liten flicka som märker att människor inte längre umgås efter att tidsspararna har kommit till staden där hon bor. Boken ställer frågan: vad gör vi egentligen av allt vår tid? Beppo Gatsopare levererar ett tal som påminner om modern mindfulness:

/´Sometimes, when you’ve a very long street ahead of you, you think how terribly long it is and feel sure you’ll never get it swept.

He gazed silently into space before continuing. ’And then you start to hurry,’ he went on. ’You work faster and faster, and every time you look up there seems to be just as much left to sweep as before, and you try even harder, and you panic, and in the end you’re out of breath and have to stop – and still the street stretches away in front of you. That’s not the way to do it.

He pondered a while. Then he said, ’You must never think of the whole street at once, understand? You must only concentrate on the next step, the next breath, the next stroke of the broom, and the next, and the next. Nothing else.’/