En intensiv skildring om livet i en diktatur

Mary är en ung grekisk tjej. Hon är som vem som helst. Hon studerar, har framtidsplaner, sambo och har nyligen fått veta att hon är gravid. I magen bär hon på ”solen”.

Trots det vanliga livet, hamnar hon ganska så snart i en extrem situation. 70-talets Grekland utgör bakgrunden för händelserna. Militärjuntan tog makten och förvandlade landet till en diktatur. Jag inser att jag faktiskt inte kan något alls om denna tid i historien.

Mary är skriven av Aris Fioretos som har imponerat på mig med sin vältalighet i Babel. Tydligen har han översatt böcker av Paul Auster, vilket kanske kan ha inverkat på att jag kände mig trygg med hans författarskap med en gång. Precis som med Jonas Hassen Kehmiri tycker jag om att läsa av författare som har tillgång till en annan kultur, fast med en svensk berättarröst.

I romanen Mary,  hamnar alltså flickan med samma namn mitt i kaoset. Ett studentuppror som blir startskottet för mardrömmen. Hennes sambo är en av de pådrivande krafterna i upproret, en av de intellektuella som diktaturen vill krossa. Mary tillfångatas genom att bli inlurad i en taxi. Sedan utsätts hon för tortyr i ett häkte för att transporteras till ett fångläger. Det är en berättelse som tar en generell historisk händelser ner på individnivå, så långt som in under huden på huvudpersonen. För vi är med hela tiden. Intrycken är påträngande under berättelsens gång. De är förmedlade med stor precision. Känslor, förnimmelser, ljud och hur människor interagerar. Trots känslan av obehag är samtidigt språket så vackert, att man imponeras. Dock kan jag ibland tycka att det blir lite för mycket. Ibland klagar man på transportsträckor, men här hade faktiskt en och annan gjort nytta. Författaren är väldigt stilistisk och alla ordvolter gör en ibland lite snurrig. Trots det skulle jag inte vilja vara utan dem.

Det enda ljuset i mörkret är mötena som uppstår. Det är relationer med andra utsatta som får Mary att kämpa vidare. Och personer som visar någon slags mänsklighet, trots att de på pappret ska vara bödlar. Mary är väldigt stark person, på ett sätt känns det inte trovärdigt men samtidigt går det inte att komma ifrån att det finns personer som klarar lidande på en helt annan nivå.

Våldet i Mary härjar besinningslöst och att linjerna suddas ut mellan vem som är förövare och offer. För även om Mary är offer så är delar av hennes familj högt uppsatta personer som är med och ser till att våldsapparaten jobbar på. Det visar att förtryck drabbar alla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *