Matlagningstips från en mindre vetande

Jag är ingen matlagningsexpert. Men jag har ändå en massa matlagningstips. Eller råvarotips snarare. Ända sen jag såg Jamie Oliver gå loss, så har jag mest varit inne på att ta det som finns i kylen och bygga rätter utifrån det. Inga recept här inte. Oliver kallas trots allt Nakna kocken, vilket syftar på att han lagar enkel mat utan krångel Om ni någon gång har upplevt brittisk matlagning så lindar de gärna in sin mat i ett ton smördeg/pajdeg. Så därför finns det vissa saker jag alltid köper om och om igen, mina favoritråvaror helt enkelt.

Fransk senap, eller Dijon, som finsmakaren säger. En härligt stark senap som passar i det mesta som smaksättare – en sked av denna senap direkt in i munnen ska helst undvikas. Den ger smak till grytor och även till kalla såser. Funkar även utmärkt med en sked tillsatt till en hemmagjord dressing för lite mer sting. Fransmännens goda sallad Salad Nicoise bygger på detta – då med tonfisk och ägg. Jag brer även den franska senapen direkt på ett rostbröd och toppar med skivat ägg.

Avokado – texmexens glittande smaragd – som bas för en god guaca eller kanske bara som den är med lite salt och citron. Lägg i en klick créme fraiche och rödlök så har du en snygg förrätt!

Flytande honung. Så himla bra i thét. Funkar även på fräsch frukostmüsli tillsammans med vanlig eller grekisk yoghurt. Kan även användas som marinad till kyckling och annat kött, tillsammans med goda kryddor.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *