Tjernobyl – autentisk 80-talskänsla i katastrofens kärna

50,000 people used to live here, now it’s a ghost town.

Jag har hittat en ny, riktigt bra serie.

Tjernobyl.

Den är svenskregisserad och påminner lite om Christopher Nolans filmkonst, med stora svepande kameraåkningar och plågsamt påträngande stämningar. Mannen vid rodret är Johan Renck – minns ni honom som Stakka Bo?

Serien har kritiserats för att politisera kärnkraftens varande eller inte, men för mig handlar den om något helt annat.

Tjernobyl visar det politiska spelet i det gamla Sovjet, där varje underordnad gjorde allt för att dölja sitt misstag för den överordnade. Där det var viktigare att vara en duktig idiot än att kalla en spade för en spade. Där invånare blev kept in the dark om vad som egentligen skedde. Och slutligen – människans arrogans och oförmåga att se sina begränsningar.

Allt detta är inramat snyggt i denna delvis fiktiva/delvis verklighetsbaserade serie från HBO. Jag skriver delvis för att jag faktiskt inte vet hur nära verkligheten serien ligger.

Jag vet redan en del om Tjernobyl-olyckan sen gammalt. Den skedde 1986 och radioaktivt avfall spreds ända till Sverige. Dock blev jag intresserad av att googla fram mer fakta om olyckan.

Serien har också kritiserats för att man har brittiska skådespelare, men det visar på att det nästan inte finns något negativt att säga om den. Varför inte i stället berömma rekvisitan som är så noggrant gjord. Kläder, telefoner, inredning – allt känns autentiskt.

Jag tycker mig märka influenser från Apocalypse Now, Das Boot och gamla 80-talsfilmer. Riktigt snyggt är det. Hotet – radioaktivitet – syns inte men ändå har man lyckas fånga förgörande krafter i form av sotflingor som yr, blodiga händer och folk som spyr. Härdsmältan blir som ett skoningslöst monster som härjar i Prypjat. Fy, vad jag tyckte synd om brandmännen och arbetarna på kärnkraftverket.

När alla ingenjörer och kunniga ställer sig upp och varnar politikerna vill man bara ropa: Lyssna för tusan!

Trots att man vet precis vad som hände är Tjernobyl riktigt spännande – att få se vad som verkligen hände och kan ha hänt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *