Den färglöse herr Tazaki – vass roman av Murakami

Den färglöse herr Tazaki handlar om Tazaki som är en ganska lyckad person, och har åstadkommit en massa i livet. Han arbetar som ingenjör i Tokyo och tjänar helt OK. Något är dock inte som det ska, han har i perioder varit djupt olycklig. Ibland minns han de gamla vännerna som han umgicks med i gymnasiet. De övergav honom plötsligt utan anledning. Alla hade de namn relaterat till olika färger och gick därför under smeknamnen Blå, Svart, Vit och Röd. Själv hade Tazaki inget smeknamn, han var färglös. Han har svårt att komma över det som skedde för 15 år sedan och beslutar sig för att ta reda på sanningen bakom.

Det som slog mig med den Den färglöse herr Tazaki är att den kändes som en slags samtida, japansk Doktor Glas. Liksom huvudkaraktären i Doktor Glas lever Tazaki i ett slags själsligt utanförskap  utan att knyta an till någon. Han framstår som en beige och likgiltig individ. Den ena skillnaden är att Tazaki VILL nå fram till andra, men saknar förmågan. Han får lite skjuts på vägen när han träffar en äldre kvinna. Det är hon som uppmuntrar honom att ta reda på varför de gamla vännerna övergett honom. Tazaki gör för en gångs skull en mer helhjärtad insats.

Murakami serverar ett realistiskt verk och det är med intresse man läser vidare för att se hur det går för Tazaki. Det är lätt att känna medlidande för honom, eftersom hopplösheten ligger som en våt filt över hans tillvaro.

Det som irriterar mig är den något överdrivna färgsymboliken, att vännerna av en slump var knutna till de olika färgerna beroende på deras personlighet. Det är ett överpedagogiskt grepp för att visa på att Tazaki var den mer neutrala personen i vängruppen från gymnasiet. Behållningen är de drömlika, psykologiska inslagen, som jag tidigare uppskattat då jag läst Murakami. I Tazakis drömmar gestaltas hans inställning till människor runt omkring honom. Jag är sedan tidigare förtjust i Murakamis språk, det är så enkelt och avskalat och man dansar vidare från sida till sida.

Vänskap är en intressant företeelse och betydligt mer svårdefinierat än romantisk kärlek. Anledningen till att det görs mindre av vänskapsfilmer/böcker är väl att det säljer sämre. Relaterat till ämnet kom jag på lite andra bra filmer .

  • Stand by me
  • Thelma & Louise
  • Midnight cowboy
  • Of mice and men
  • Good Will Hunting

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *