Har du nyligen startat eget eller vill du nå ut till fler och öka försäljningen? Marknadsföring av företaget behöver inte vara dyrt, men det kan vara svårt att komma på vilka insatser som behövs och verkligen ger effekt. Här kommer några smarta tips på hur du kan stärka företagets digitala närvaro och få fler kunder!
Hemsida
En hemsida är ett måste, det är din trygga plattform som inte påverkas av algoritmer. Du äger den själv och kan använda den som både ett visitkort och säljmaskin. Hemsidan knyter ihop varumärke, tjänsteutbud, kontaktuppgifter och expertis på ett smidigt sätt och är perfekt när man vill inge förtroende. Vid en annonskampanj leds besökare till en säljande landningssida.
WordPress kostar i princip ingenting. Vill du ha Elementor som sidobyggare kommer du ganska långt på gratisversionen. Vissa tilläggstjänster kan kosta, men de är oftast valbara, som bokningssystem eller kalender. Däremot betalar du för webbhotell men det kostar sällan mer än max ett par hundralappar i månaden. Det är väl värt en utelunch?
Andra hemsidebyggare som Wix och Squarespace fås till en fast månadskostnad och där ingår webbhotell. Dock är de enkla att navigera i och kräver ingen kod-erfarenhet. Du slipper därför betala många timmar för support om det skulle strula till sig rejält. Det finns färdiga mallar att aktivera och därför behöver du inte göra all design från grunden. Dock finns det så klart begränsningar, vilket WordPress inte har på samma sätt.
SEO
För att ranka högt krävs det dels att du optimerar sidan för SEO och ser till att den är snabbladdad och tekniskt välfungerande. Sedan behöver du skapa texter av hög kvalitet som innehåller ett relevant sökord som respektive sida kan ranka på.
SEO är inte bara att få bloggtexter att klättra på Google. Du kan också sökmotoroptimera LinkedIn och Instagram genom att t.ex skriva “fotograf i Malmö” i din profil. När någon söker i sökfältet kan den komma upp.
Du kan själv skapa content och hålla kostnaderna nere och själva SEO-anpassningen går att lära sig. Om inte tid eller intresse finns kan du anlita en SEO-expert som gör anpassningen och hittar relevanta sökord. Men det går att komma billigt undan om du själv är villig att göra jobbet. Det är betydligt billigare än Google Ads, om du vill ha trafik till sidan. Men det kan ta tid att bygga SEO från grunden.

Sociala medier
Instagram eller Facebook är gratis verktyg, det är bara betald annonsering som kostar en del. Men du kan komma långt med organiskt content om du skapar värdefulla inlägg som gillas av målgruppen. Se till att bilder och texter håller hög kvalitet och bjud in till dialog. Här kan du också studera copywriting-principer för att få läsaren att lajka och dela. Visste du t.ex att en stark inledningsfras, en så kallad hook, gör att man direkt får upp intresset för inlägget eller filmen?
Vill du läsa mer om marknadsföring i sociala medier? Klicka här!
Samarbeten
Att samarbeta med andra företag kan skapa goda synergier och om det är med någon i en angränsande bransch eller kompletterande bransch är det ännu bättre.
För ett tag sedan stötte jag på ett företag som sålde kaktusar. Då tänkte jag direkt hur grymt det vore om de samarbetade med ett keramikföretag som sålde krukor. De kunde erbjuda rabatt till respektive kund och marknadsföra sina produkter gemensamt.
På Instagram finns det en “samarbete-funktion” där du kan sam-posta ett inlägg med ett annat konto. Det ökar spridningen och når ut till nya målgrupper.
Ett par exempel:
- Te och böcker
- Musik och hörlurar
- Yoga och yogamattor
- E-learning och studieförbund
- HR-verktyg och företag med många anställda
- Livsmedelsföretag och mat-app
Du kan säkert komma på fler!
Nätverkande
Ju fler som vet vad du gör, desto bättre är det. Missa inte chansen att sprida ordet.
På företagsträffar kan du mingla och träffa potentiella kunder. Det finns också mer nischade evenemang, mässor och konferenser som är perfekta att nätverka på. Ha en minnesvärd hisspitch som du kan riva av när någon blir nyfiken på ditt företag och öva in den så att det känns naturligt. Visa att du är rätt person för jobbet.
Underskatta inte heller informella nätverk och att bara vara ute och träffa folk, i sammanhang som träning, resor eller hobbies. Känn dock av stämningen. Alla vill inte bli sålda till under en middag. Men att dela med dig av din passion är inget konstigt, se det som att du knyter kontakter som man aldrig vet vad det kan leda till.
Hett tips! Be om att få medverka i en relevant podd eller gästblogga hos en annan aktör.
Förminska aldrig det du gör. Var stolt och berätta om din passion.
Analog marknadsföring
Digital marknadsföring är ett kraftpaket och du kan nå ut till fler över ett större geografiskt område men underskatta inte den analoga marknadsföringen. För att sticka ut i bruset behöver vi tänka nytt och det kan vara bra att köra en klassiker.
- Kontakta lokaltidningen och berätta om ditt företag – gärna med en vinkel som kan intressera dem
- Ha ett visitkort redo att dela ut när du träffar någon intressant
- Tryck företagets logga på en väska eller mugg så att den är synlig
Outreach och försäljning
Att ringa upp kalla leads är inte alla företagares dröm, men om du är i ett läge när du behöver få fart på försäljningen eller precis har startat upp kan det vara smart att kontakta företag direkt. Gör en inventering över vilja bolag som kan verka intressanta. Det går att hitta på LinkedIn eller allabolag.se. Spara i ett Excel-dokument och kavla upp ärmarna.
Om du skickar ett mejl, se till att göra det personligt, trevligt och inte för långt. Be om att få boka ett möte där du förklarar mer. Lägg gärna lite extra krut på ämnesraden i mejlet. En VD eller marknadschef får MÅNGA mail varje dag.
Marknadsföring av ditt företag öppnar många nya dörrar
Förhoppningsvis har du blivit lite klokare och har fått uppslag på vad du kan börja göra redan idag. Hemsida och uppstart av sociala medier är ett bra första steg, och sedan kan du bygga på med andra aktiviteter.