Ny bok utläst och denna gången är det en rafflande historielektion i form av romanen 1793 av Niklas Natt och Dag. Gustav III skjuts på en bal och Sveriges statskassa är tömd efter kriget. Offentliga avrättningar är standard och stadens avloppsystem är rent ut sagt urkasst. I Frankrike har precis revolutionen brutit ut och nya tider väntar. I Stockholm blåser också förändringens vindar, och bakom alla polerade fasader och perukprydda herrar lider vanligt folk.
I Fatburen på Södermalm hittar man ett lik och krigsveteranen Winge bestämmer sig för att lösa fallet tillsammans med Cardell. Winge är en hetlevrad man som gärna ger folk stryk medan Cardell är en försynt typ som ägnar mycket tid åt att fundera. Dynamiken mellan dessa två är underhållande.
Författaren Niklas Natt och Dag visar prov på stor kunskap om Stockholmsmiljöer och tidstypiska företeelser. Han har ett bra driv och fångar skickligt olika detaljer. Det är ett mörkt och oglamoröst Stockholm vi får möta. Ibland kan jag tycka att författaren skulle kunna dra ner något på tempot då risken är att det blir lite väl mycket satir över det hela. Men samtidigt så är putslustigheten något som gör att det känns tidstypiskt Bellmanskt.
När författaren brister i gestaltning så vinner han på en välskräddad intrig och historia som engagerar. Bortom varje händelse finns det en person som är offer för sin tid. Våld, fattigdom och ensamhet är universella teman som berör. Man inser att dåtiden inte gav mycket val , då man var fast i sin klass eller familjesituation. Inte minst gestaltas det via den fattiga Anna Stina som tvingas bli spinnerska då någon spridit rykten om att hon är prostituerad. Hennes öde engagerad verkligen och tiden på Spinnhuset är vidrig.
Vi får många olika bakgrundshistorier som vävs samman snyggt. Ett av avsnitten innehåller så många makabra detaljer att det blir svårt att läsa vidare. Men det blir tydligt hur någons utsatthet kan skapa ett monster i stil med Hannibal Lecter.
1793 är helt klart läsvärd och en historia som stannar kvar. Och mordgåtan – den har så klart en historisk förklaring!