Nyanserat om skilsmässans faser i Marriage Story

marriagesstory

Att skilja sig hör inte till ovanligheterna. Dock finns det miljoner olika sätt att göra det på.

Marriage Story behandlar känslokaoset som uppstår vid en separation. I en av scenerna samtalar de båda parterna intimt mellan två par ögon. I nästa stund har de överläggningar med två skarpa advokater vid sin sida.

Paret spelas av Scarlett Johansen och Adam Driver.

Charlie Barber sysslar med teater i New York. Han åker till Kalifornen för att hälsa på sin fru och lilla son. I en rörig och tokig scen med hennes syster och mamma surrandes som humlor i köket, blir han slutligen delgiven. Skilsmässan är ett faktum.

Nicole är inte lycklig. Hon har länge känt att allting handlat om Charlie och hans teatersällskap. Han har inte sett henne för den hon är. Hon har levt i hans skugga. Charlie, å andra sidan, känner att hans impulsiva och något drömmande fru har alltför höga krav. Otrohetsaffären betydde ingenting.

Det blir tydligt att båda har olika syn på saken. Marriage Story visar att ingen är perfekt. Det finns ingen måtta på vad advokaterna kan gräva fram om respektive förälder. Påstådd alkoholism, oengagemang i barnet och skulder. Paret kommer inte överens om sonen Henry ska bo i L.A eller New York.

Laura Dern gör en bra insats i Marriage Story

Advokaten spelas skickligt av Laura Dern. Hon är en sällsynt påstridig kvinna som blivit cynisk av sitt eget kraschade äktenskap. Hon struttar gärna runt i sylvassa klackar men kryper upp barfota i soffan för att lyssna inkännande på Nicoles historia. Hon är en advokat som vet att att utnyttja situationen. Hennes brandtal om moderskap kommer nog bli en klassiker.

Den som ger allt i den här filmen är Adam Driver. Kanske får han också en Oscar för det. Hans tårar och raseri kändes på riktigt. Filmen känns mycket naken och vardagsnära med sagostunder i sängen och klippning av hår. Det finns bara en del scener som blir alltför teatraliska, tycker jag. Som när grinden stängs och de tittar sorgligt på varandra. Det var lite cringe.

Under filmens gång kan jag inte låta bli att tänka på vad som inte fungerade. Det är tydligt att deras egna intressen kommer i vägen. Filmen inleds med en voiceover där de beskriver varandras personliga styrkor. Det utgör en sorglig kontrast mot deras slutgiltiga val.

Filmen bärs upp av starka skådespelare och intressanta dialoger. Att skilja sig i USA är en dyr historia, som sätter press på alla inblandade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *