Första gången jag var i Prag var på klassresa i gymnasiet. Vi bodde på en svettig flodbåt och försökte vara världsvana på olika restauranger. Speciellt kul var det att säga ”Check (czech), please”. Jodå, så att.
Ett antal år har förflutit och därför var det extra spännande att besöka staden igen. Här kommer alltså en liten reseguide till denna östeuropeiska pärla. Vi åkte dit för arkitekturen, ölen och de plånboksvänliga priserna. Vad många kanske inte vet är att Prag på många sätt är en tyskinfluerad stad. Spiror och arkitektoniska mästerverk sträcker sig ivrigt mot himlen. Det är ganska ofta man vandrar med blicken lyft.
Det centraleuropeiska köket anses nog inte vara det mest spännande men en kylig novemberdag så får anka med goda dumplings och en kraftig skysås anses vara balsam för själen. Att sitta på en genuin ölhall inredd som en österikisk alpstuga känns mer än charmigt. Tillsammans med maten som skänker en just like grandma´s-känsla är detta ett trevligt koncept.
I Sverige är vi dåliga på att prova på konceptresturanger. I Prag besökte jag flera sådana. En av dem hade en imponerande drinklista med temat De sju dödssynderna. Där kunde man beställa drinkar i form av avund, lättja och frosseri bland annat. Drink på temat lättja kom lutad mot en kudde och ytspänningen gjorde att vätskan/spriten i glaset inte rann ut. Bara en sådan sak. Avund kom i en kartong med rök som pyrde ut som en klassiska häxblandning. Mycket kreativt. Drinkarna serveras på Prolog som dessutom ligger i ett väldigt trevligt område som heter Andêl. I detta område ligger även Staropramenbryggeriet. Vi bodde här och det går lätt och snabbt att ta sig över till downtownområdet med metro.
Förutom denna upplevelse så dök det även upp en rombar med 100-tals olika romsorter på menyn. Väggar och tak var täckte med flaskor och det gick knappt att se ut genom fönstret för alla dekorationer. Kolla gärna upp: Rum-House bar Caribbean
Žitná 42, 120 00 Praha 2, Tjeckien
+420 777 852 008
Musikbarer är också väldigt vanligt i Prag och på en av dessa spelades det bara blues. Googla ”bluesbar” för att hitta till ett liknande ställe, det finns det gott om.
Mat i all ära, men ett besök i en storstad kräver också en kulturupplevelse. Ett besök på Kafka-muséet är värt att nämna. Den där Kafka var ingen munter figur men hans verk är desto mer uppskattade. Det som var häftigt med museet var att de lyckats spara alla hans gamla anteckningar vilket gör att man kan följa hans liv som en tidslinje. Mycket av hans tid handlade om att vilja göra något annat – han var trött på sitt arbete som byråkrat och att passa in. Ett trevligt besök i musee-shoppen är också värt att nämna och inte långt därifrån lån ett gammalt antikvariat, där vi la vantarna på ett gammalt ex av Förvandlingen. (Kafka).
I am a cage, in search of a bird.
― Franz Kafka
Som helhetsintryck är Prag lite av en sagostad med sin gamla arkitektur. Det verkar finnas ett inre motstånd mot allt som är nytt och high-tech när det gäller design. Till och med Coca-Colareklam ser vintage ut. Meningen är det nog inte ska se amerikanskt och alltför tillgängligt ut. Pragborna är kanske inte de allra mest serviceinriktade personerna. Jag minns speciellt när vi skulle beställa på café och servitrisen bad oss vänta och vände ryggen till. SEDAN efter ca 3-4 minuter återkom hon, gav oss menyn och bad oss sätta oss. I min mening kunde det gjorts i första skedet. Många på caféer och restauranger ger ett något buttert intryck.
En annan besvikelse var klädshoppingen. Utbudet är tämligen dåligt och man riskerar att stöta på en del H&M-liknande historier i det sämre skiktet om man inte passar sig. Konceptet verkar vara apdyrt eller trashy. Däremot rekommenderar jag verkligen att titta i mindre butiker efter juldekorationer och glaskonst. I min mening är tjeckerna riktigt duktiga på det.
Många menar att Prag ska besökas om våren för den där rätta härliga känslan, men jag anser att de mysiga och mörka pubarna och träfasader i sann jugendstil gör att detta lika mycket är ett trevligt resmål för jul och nyår.