Nyss hemkommen, solgrillad med minnen av kolgrillat. Kanske en reseguide till Piran är på plats? Vi kör!
Reseguide Piran
Slovenien fick inte mycket av kustlinjen, den existerar på nåder, insprängd mellan storebröderna Kroatien och Italien, som produkten av ett dysfunktionellt äktenskap i form av det gamla Jugoslavien.
Här stoltserar Slovenien med kuststaden Piran, landets sista utpost, som ett välmanikyrerat finger som sträcker sig ut och vill pocka och locka på landet Italien. Piran påminner arkitektoniskt om Venedig med smala gränder, vackra fasader och fönsterluckor i trä. Har ni tänkt på att de där träluckorna är som gjorda för italienskt drama? Någon tittar ut, skriker ut hårda ord så det ekar i gränderna och smäller sen igen dem?
Hamnpromenaden är lång och är kantad av restauranger och caféer och överallt kan man bada från cementbryggor. Är man lite mer sugen på att bada i avskildhet går det att vandra längre längs kusten mot Fiesa där man kan hoppa i från den smala remsan av klappersten. Vattnet är klart, inte så klart som andra delar av medelhavet, men skönt och svalkande. Den enda skamfläcken är att invånarna dumpar matavfallet i gränderna i små plastpåsar som sedan hämtas av en mini-sopbuss. Varför inte samla dessa i ett trevligt kärl i stället?
Vi bodde på Villa Piranesi, ett funktionellt lägenhetshotell med vykortsvacker fasad. Lägenheten hade mini-pentry, vardagsrum och bekvämt sovrum. Tio meter från hamnen och badet. Badrummet var trevligt och kan man ha överseende med en orange soffa så är detta stället ett bra val i mellanklass. Det finns plats för lite matvaror i kylen så att man kan komma in i vardagslunken med frukost innan man startar dagen. Luftkonditioneringen är inte att klaga på.
Att tänka på i Piran
Närheten till grannländerna avspeglar sig i köket, man kan njuta av både pizza, cevapcici, skaldjur, risotto och rökt korv. En middag(kuvert) kostar mellan 100-150 SEK och den billigaste ölen kostar ca 20 SEK. Köp inhemskt öl – Lasko svalkar lika gott i gommen som en Carlsberg. Även inhemskt vin går att avnjuta på vanliga druvor så som Chardonnay. Det största missförståndet för oss var att ice coffee inte var iskaffe utan faktiskt en glassdrink med en liten mängd kaffe och ett BERG med grädde på toppen.
Kaffe heter kava på slovenska och skall icke förväxlas med bubblet. Det vanligaste är att dricka espresso och vill man ha en kaffe med mjölk brukar det bli en cappucino. Ett typiskt bakverk från Slovenien är Gibanica på en bas av mördeg med nötter, äpplen och sesamfrö. Väldigt kraftig men god smak, perfekt till kaffe.
Matställen i Piran
Vi möte inga direkta bottennapp i restaurangväg men här är några tips:
Enkelt, gott och hemtrevligt, med mat som serveras från ett hål i väggen och därefter imundigas på träbänkar i en lummig gränd? Ja tack! Jag provade bläckfisk, stekt fisk och polenta med god smak från vitlök och citron.
Ni vet de där vibrerande dosorna som säger att maten är klar? Detta system har restaurangen gjort mer analogt genom att plinga när maten är färdig, samt att hänga upp en liten fisk av trä, med ett nummer på som motsvarar det som står på ett tilldelat musselskal. Charmigt!
Jättegoda cevapcici och annan balkanmat, lite mer tungt och rustikt. Man förvånas lite över den råa löken som serveras vid sidan men nog så gott till ajvar.
På Gostiljna Park äter jag underbar risotto med skaldjur, även pastan med tonfisk var fin. En väldigt flink och uppmärksam servitör och utsikt över gränden och delar av hamnen, samt ljudet av en porlande fontän, inramat av rosa blommor.
Hur var det egentligen med servicenivån i Slovenien/Piran? Mitt samlade intryck är att det är ordning och reda. Taxis kom i tid och det blev inga praktiska problem. Slovenerna är ganska sparsamma i sin kommunikation och det är inga konstigheter. Det kan delvis bero på språket, men också att de faktiskt inte är så slipade än. Skönt kan jag tycka. De verkar inte vilja imponera på turister som en grekisk inkastare på en bargata i Rhodos. Faktiskt verkar det lite som att de helst vill ha landet för sig själva. Sverige vet de inget om, förutom möjligen ABBA och Volvo.
Att göra i Piran
- Hyr cyklar och cykla bort till badorten Portoroz, kanske testa minigolf? Ett kul inslag är att småödlorna kravlar över banorna.
- Ta er upp till St. George-kyrkan och se utsikten över hav och stad
- Köp med er honung, salt och honungslikör
- Det går fint att dricka vattnet från kranen!
Att undvika i Piran
- Det är tyvärr inget nattliv att tala om men vi hittade en liten bar i en av gränderna med 80-talsmusik
- Betala inte med kort, de vill helst ha betalt med kontanter
- Se upp för skotrar och trafik som ibland letar sig in i gränderna, här körs det ibland lite på vinst och förlust, kan jag tycka
- Var inte rädd för maneterna, googlade på dem och de ska vara helt ofarliga
Stanna inte för länge, ni vill väl upptäcka mer? Slovenien är inte alls stort och du kan köra tvärs över landet på ett par timmar. Så därför stack vi vidare efter sju dagar och mer om det på bloggen till en annan gång!