Idétorka? Så får du kreativiteten att flöda

Kreativitet kommer oftast inte på beställning. Dock går det att hitta små stigar som leder fram till ett mer engagerat och effektivt skrivande. Jag har samlat några punkter som gör att du kanske får ny inspiration till skriva den där texten som du äntligen vill bli klar med. Håll till godo!

Omvärldsbevakning är en bra motor för det kreativa skrivandet. Bevaka både högt och lågt. Jag tittar både på nyhetssändningar, följer grupper på Facebook SAMT läser i skvallertidningar hos tandläkaren. Dessutom sitter jag gärna på ett café eller trendspanar i butiker.

Hämta kraft ur kontraster. När jag går från ett tillstånd till ett annat bildas det en övergångszon. I denna zon trivs jag. Till exempel när jag kommer hem efter en lång promenad och kryper in i värmen. Eller en fartfylld helg som byts ut mot en lugn stund vid datorn. Då får tankarna fart igen. Se till att skapa de där utrymmena för att syresätta luften. Och skriv om det.

Låt dig inspireras av de gamla klassikerna. Back to basics. Därför kan det vara bra att se en och annan kultklassiker eller ett avsnitt av Vänner med jämna mellanrum. Många berättelser har redan skrivits, med inspiration från de gamla grekerna. Gör din egen variant av en klassisk historia.

Urban Dictionary är superbra för att leta reda på de senaste slangorden. Yngre människor är kreativa när det kommer till ord och uttryck. Se bara upp för att använda dem för mycket själv. Du vill inte verka mossig. Typ.

En sida som verkligen är bra för just berättarteknik är TV-tropes. Där finns exempel på bra plot twists och vanligt förekommande intriger som kan få kreativiteten att flöda.

Prova gärna att kopiera en händelse i dina drömmar, nämligen att fel person hamnar på fel plats. Det är effektivt att skriva om en karaktär som bygger på någon du känner och placera den i en helt annan miljö med andra attribut. Kopiera din gamla gapiga matematiklärares manér och applicera det på en ny anställd i berättelsen om en dysfunktionell kontorsmiljö.

Lyssna mycket på låttexter. She dreams in color, she dreams in red. (Pearl Jam) Använd fraserna som en kreativ språngbräda för en ny gestaltande scen. Jag gillar dessutom att lurka runt i kommentarsfälten under diverse You Tube-videos och läsa om olika anekdoter från människor över hela världen.

Ha någon i åtanke när du skriver. Det är ingen tillfällighet att någon av de största kreatörerna hade en musa. Dock behöver det inte vara ett kärleksobjekt. Det kan vara din pappa, din gamla svensklärare som avgudade dina berättelser, en kursare som du beundrade eller en författare du ser upp till? Lägg ribban efter den personen: hade han eller hon gillat det?

Gör först, tänk efter sen. Tysta din inre kritiska röst och lyssna på barnet som ropar längst där inne. Tänk tillbaka på ungdomen när du vågade åka skateboard eller sjunga solo i skolan. Det finns ingen som behöver se din skrivna text innan du är helt färdig ändå. Du kan alltid redigera igen. Och igen.

Hej! Vad roligt att du tittar förbi.

Jag heter Mika Dahlquist och frilansar som copywriter, skribent och digital marknadsförare. Här delar jag med mig om tips och råd kring digital marknadsföring, skrivande och kreativitet. Och en del om kultur och upplevelser.

Vill du ha hjälp med att marknadsföra företaget online? Kontakta mig gärna.