Sevärda filmer 2016

Filmer, filmer, filmer. Ibland fastnar man på Netflix med en gammal rulle från 1998 som man glömt nästa dag och ibland så snubblar man över en pärla. Följande lista visar sevärda filmer 2016 – årets favoriter och värda att nämnas i bloggen. Kanske kan det inspirera någon som ska välja film ikväll.

ROOM

Fantastiskt samspel mellan filmens mor och son. En lätt klaustrofobisk känsla av ensamhet och isolering. En kommentar på Josef Fritzl-historien- en verklig händelse.

DJUNGELBOKEN

Härliga karaktärer och verklighetstrogna animationer. Spännande från första sekund. En fräsch remake på gammal klassiker – vem sjunger inte med i soundtracket?

ROGUE ONE – A STARWARS STORY

Härliga referenser till gamla karaktärer. Kvinnlig heroine utan att det blir tillgjort. Kul inslag med italiensk protagonist och en underhållande sarkastisk, dryg robot för comic relief. Effekter som håller en vaken i biostolen.

THE REVENANT

Fantastiska miljöer och en ödesdiger skildring  – björnscenen biter sig kvar – och gör att man inte glömmer filmen i första taget. Leonardo övertygar med ett minspel som gör att han förtjänar en Oscar – trots att detta inte är hans bästa roll.

KVINNAN PÅ TÅGET

Thriller med en härlig twist, parallella öden som vävs ihop och kvinnlig desperation gestaltad väl av Emily Blunt. Hon är huvudperson vi inte kan lita på, ett annorlunda stilgrepp. Avslutningsscenerna är en demonstration av hämnd och uppdämd aggressivitet.

10 CLOVERFIELD LANE

Alternativ sci-fi och en kuslig historia om en miserabel figur som gör tillvaron svårt för sina medmänniskor. En kvinna räddas från en bilolycka men lider av sin nya tillvaro. Vem ljuger och vem talar sanning? Filmen leker med våra uppfattningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *