Utekväll & smörrebrödsgott i Köpenhamn

På senaste tiden har det blivit flera Köpenhamnsvistelser. Det passar fint att utnyttja de dagar som faktiskt möjliggör en hyfsat behaglig utomhusvistelse. Innan man sedermera tar sig i kragen (samt tar på sig halsduken) och drar in för att se julskyltningen. Först på agendan stod en utekväll i Köpenhamn och sedan en hyggekväll med smörrebröd.

Utekväll i Köpenhamn 1 –  Bar och fest

Ett besök på Bar 25 var något utöver det vanliga. Baren är långsmal och elegant och sittplatserna skapade en skön loungestämning. Bar 25 gav den rätta kosmopolitiska känslan och skulle kunna ligga i London eller Barcelona. Men varför slösa pengar på att åka dit när Byen erjbuder en utekväll som är minst lika bra?

The Jane var också ett uppskattat pit stop eftersom det kändes som ett sofistikerat bibliotek där folk satt och rökte cigarrer. Med flera rum och barer, samt dansgolv kändes det som ett ställe med många möjligheter. Den genomgående träinteriören skapade en trivsam stämning. Tråkigt nog hade inte festen riktigt kommit igång när vi var där, men det hade varit kul att komma senare och se om dansgolvet levde upp!

lånad från: https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-o/05/ed/74/7e/the-jane.jpg

Zefside brukade vara kul men just den här helgen var det så fullt att man fick stå på sina egna fötter. Dessutom var musiken öronbedövande. Just runt hörnet ligger en mer tillbakalutad bluesbar som jag skulle vilja återvända till när tillfälle ges. Där inne finns alla åldrar och personligheter, lite kul kan jag tycka. Atmosfären kändes ombonad och röjig.

Däremot vill jag inte rekommendera Lusso, som är fullt av VIP-bord. Utan ett bord är det omöjligt att ens få plats på dansgolvet. Deras koncept är att man ska kunna dansa överallt, till och med i sofforna. Vad hände med vanlig, hederlig och diskret sittdans? Nä, en armbåge i ögat känns sällan långt bort här.

Utekväll i Köpenhamn 2 – Hygge&häng

Idén till den andra visiten föddes efter ett spontant sug efter smörrebröd och en iskall öl. Dagen bjöd inte på sol utan regnet öste ner. Desto viktigare blev det att snabbt ta sig till ett trivsamt smörrebrödsställe. Restaurang Kronborg stängde tyvärr sin servering så det gällde att hitta en annan liknande restaurang.

Kosan styrdes till slut till Nyhavn där en piketbil kom rullande. Något hade visst inträffat på en av restaurangerna och klockan var bara 18. En äldre man man stannade, såg plirigt på oss och utbrast ”Hur visste de att jag var här?”. Sen pinnade han iväg med ett pillemariskt leende. Den komiska tajmingen slår aldrig fel hos danskarna.

Nyhavn C inmundigades en god smörrebrödsmeny med en kall öl och en liten gammeldansk. När jag inte längre jobbar i danska huvudstaden kan jag återigen kalla mig turist med rätta. Varför inte då köra den danska stilen rakt igenom? Sittplatsen var väl avgränsad och det var så tillbakalutat där inne att det kändes som man blivit hembjuden till en äldre faster.

Kvällen avslutades på K-cocktailbar som jag tidigare uppskattat. Måste säga att trots att där ofta är fullt är servicen alltid på topp. Servitrisen kom till och med efter oss med ett paraply som vi glömt. Jag körde på den klassiska Tjolahoppsan-sa-drinken, men eftersom vi var flera i sällskapet fick jag smaka flera av de andra drinkarna. Bland den konstigare fanns en slags upphottad version av Bloody Mary som smakade som en blandning mellan en Gazpacho och en Margarita. Kreativt, minst sagt.

För fler Köpenhamnstips, kolla gärna här & här.

Skål!

1 reaktion på “Utekväll & smörrebrödsgott i Köpenhamn

  1. När går nästa tåg till Köpenhamn???
    Gäller kontanter på tåget?
    Var skall man växla till danska kronor, här eller där?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *