Vända hem av Yaa Gyasi: vittnesmål om slaveriets fasor

vändahemyaagyasi

På en av de första sidorna i Vända hem av Yaa Gyasi finns ett stort släktträd med förgreningar på varsin sida. Allting börjar med Effia i Ghana, Afrika. Släktträdet förgrenas när hennes okända syster Esi blir såld som slav till USA och hennes avkomma fortsätter att bära på slaveriets tunga ok.

Jag hittade detta släktträd först när jag läst ett tag och hade inte riktigt förberett mig på det myller av personer som finns i boken. Det är väldigt ambitiöst av den unga författaren Yaa Gyasi att försöka porträttera en släkts öden genom att låta karaktärerna bli representanter för olika historiska scenarios.  Jag kan tycka att det ibland blir lite krystat och tappar engagemanget för vissa av personerna. Det är uppenbart att arvet släktmedlemmarna bär på följer med ända fram till nutid.

Den första halvan av Vända hem lästes med störst behållning. Det är gripande att läsa om grymma stamkrig  och att slavhandeln var så prominent. Gyasi nyanserar bilden: människorna i Ghana var också involverade på ett eller annat sätt. Budskapet är att människor är så utlämnade till sina egna öden, sitt kön, sin stamtillhörighet och status. Språket är fylligt och oförlåtande. Författaren duckar inte för att beskriva misär och köttsliga lustar.

Starka scener i Vända hem

Flera scener dröjer sig kvar efter att jag lagt ner boken. Slavarnas hemska liv och vad som händer när man försöker rymma. Ärren på Esis dotter Ness rygg skvallrar om detta. Hon är så ärrad att till och med hennes nya ägare finner det motbjudande att se på. Samtidigt kan jag verkligen tycka att hon är så stark och modig.

Det finns alltså några otroligt starka inslag i boken, men trots detta går den inte ända hem. Det saknas en tydlig intrig och just när jag lärt känna en person i romanen går stafettpinnen över till nästa. Dock måste jag säga att Yaa Gyasi är en viktig röst som behövs för att nyansera slaveriets historia. Dessutom gör hon upp med den amerikanska drömmen när man ser hur det gått för de som kommit till USA som slavar. Trots befrielse från slaveriet finns det osynliga bojor som fjättrar. Jag hade gärna sett att romanen utforskade detta mer – alltså en nutidsskildring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *