London, Paris, New York…och Göteborg

Stora metropoler i all ära men vår svenska storstadspärla måste väl ändå vara Göteborg? Staden som gav oss Håkan i sjömanskostym, skaldjursgott, de käcka skämten och ordet görbra.

Och visst är det görbra i Götet.

göteborgtips

Det är något med atmosfären som slår mot en direkt när man satt fötterna på Göteborgsk mark. Samma känsla drabbar mig också när jag kommer till Köpenhamn. Att det är lite mer gemytligt och glatt. Mer levande, liksom.

Lägg till en grönskande sommarstad med stora ytor som gör det lätt att ta sig runt. Jag som annars har lite problem med lokalsinnet pekar och tar riktning mot kända landmärken. Göta älv slingrar sig runt som ett räcke att klamra sig fast vid när man tappar bort sig. Så länge man följer den så är promenaden alltid trevlig. Feskekörka visar vägen, bron över till Haga likaså. Saluhallen är också ett landmärke som man ser på långt håll. Fin är den också.

göteborgtips

I Göteborg finns många shoppinggator som går kors och tvärs och många av butikerna har kvar gamla klassiska namn så som Josephssons och Wasséns. De samsas så klart med andra ställen som Timberland, Indiska och Bik Bok.

Överlag gillar jag de geografiska namnen. Masthugget, rejält med havstema. Haga, vackert och skirt. Pustervik, livligt och friskt. Landala, lustigt och exotiskt. Majorna, låter sjukt göteborgskt när en göteborgare uttalar det.

Det är enkelt att äta och dricka gott i Göteborg

Nu var vi bara där i två dagar, så det gavs inte så mycket tid till att utforska en massa nya ställen. Staden är ju favorit i repris och nog blev det så. Vi avverkade Boulebaren och Feskekörka. Köpte små smakbitar av rökt lax, drack fransk öl och småpratade med en brittisk kvinna som undrade om det var en boulekula som drabbat henne eller ölen som slagit till.

göteborgtips

Vi smakade hamburgare på Tugg  som nu även finns i Malmö. Trevligt och gott.

Kvällen därpå togs vi med på barrunda vid Linnégatan, nära Folkets bio. Där hade man satt ut massa med stolar och bord och publiken var väldigt blandad och inställd på att få det mesta och bästa ut av sommarkvällen. Vidare promenerade vi till Levantine med en stor utomhusuteservering där med. Man har lyckats att skapa en slags ute-hemma-känsla på flera ställen. Känslan av at befinna sig i sitt eget vardagsrum med en livfull stämning på köpet. Bra där!

Göteborgshumorn är alltid närvarande

Ett annat stopp värt att nämna var ett Tacos & Tequila som hade en slags atriumliknande del i ett dämpat, mjukt ljus. Där kunde man dricka en uppfriskande sangria.

Tacos & Tequila

Göteborg är staden som är lätt att utforska och lätt att trivas i.

De käcka skämten då? Jodå. Alltid närvarande. Som att man väljer att kalla sina cykeluthyrning ”Styr och ställ” – dog lite av garv på den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *