Nyord 2016 – matfrosseri på nätet och Trumpcitat

Så är det bokslut för 2016 och årets nyord har presenterats. Ord och kulturella företeelser går hand i hand och visst går det trender även i vårt språk.

Nice är t.ex ett ord används och hypats in i absurdum. Frågan är hur länge det kommer hålla innan detta ord försvinner helt eller faktiskt blir en del av vår fasta vokabulär. Ord som fantastiskt, underbart och magnifikt är vi svenskar något försiktiga med att använda. Det är ett lagom försiktigt sätt att uttrycka positivitet kring något. Nice är lagom att använda. Typ, liksom.

Inneord på 70-talet enligt en snabbgoogling är: talla, tjålig eller pjuck. Någon som vet betydelsen utan att fuska?

Inte alla ord överlever. Det är nog inte speciellt många som använder föräldragenerationens slang.  Kommer någon ens ihåg 2015 års nyord som faktaresistens eller ståpaddling?  Men nu är jag inte Fredrik Lindström så jag kan bara uttala mig i väldigt generella termer. Däremot har jag lyckats hitta 2016 års aktuella ord och kände för att spåna lite fritt kring dem.

Trumpifering

Släng på en stor tupé på Vita huset – Trump är här för att stanna! I samband med det amerikanska valet föddes också ordet trumpifiering – något som innebär att man kan säga grejer som ”grab ’em by the pussy” och ändå vinna valet. Trumpiferingen innebär att politiker går bort från fakta och reson och när de förmedlar sin politik.

Några Trump-citat i urval:

”It’s freezing and snowing in New York–we need global warming!”

“Our great African-American President hasn’t exactly had a positive impact on the thugs who are so happily and openly destroying Baltimore.”

“The beauty of me is that I’m very rich.”

Och sen går folk och röstar på den här mannen! Citaten kan tyckas underhållande i all ära men problemet är att Trump inte är en del av Ricky Lake-show utan faktiskt en person som ska leda en av världens mäktigaste land. Han tar det som det kommer, lite sådär spontant.

Mukbang

Skulle du tycka det var kul att se på filmer när andra äter på YouTube? Svarar du ja är du inte ensam. Det har tydligen blivit ett väldigt populärt fenomen att se andra smaska i sig middagsmaten ensamma i sina egna lägenheter. Trenden började i Asien, även av namnet att döma. Det är säkert så att människor som tröttnat på att äta själva skaffar sig någon form av middagssällskap så att de inte ska känna sig helt ensamma. Eller så anser folk bara att det är avslappnande att se andra leva sitt vardagsliv, lite sådär som att man okynnesstirrar upp köksfönster på väg hem. Skaffa dig en egen uppfattning och testa. Samtidigt kan man få lite middagsinspiration, annat än de gamla vanliga fiskpinnarna.

Pokénad

Åh, ordlekar! En härlig fusion mellan Pokémon och promenad – vilket jag verkligen tycker är träffande för årets mest fascinerande och minnesvärda hypes. Målet att finna pokémons lockade ut finniga tonåringar som inte lämnat sina rum på flera år. De gick ut i parker och på torg, stapplandes runt som Bambi på is och blinkandes mot dagsljuset för att finna fler Pokémons.

Horder av vuxna, barn, företagsledare, mammor och Dylanmän invaderade offentliga platser i jakt på Pokéstops. Sverige aktiverade sig som aldrig förr och powerwalks hade fått en konkurrent. Själv var jag aldrig helt med på tåget, men tyckte ändå det var kul att se alla dessa olika typer gå runt på sommarkvällarna med näsan i skärmen. Det kändes lite som att man var med i en rörelse – trots att det egentligen bara handlade om dataspel.

2 reaktioner på “Nyord 2016 – matfrosseri på nätet och Trumpcitat

  1. Jag gjorde nyordstestet på DN och till min förvåning så hade jag alla rätt! Det trodde jag verkligen inte, särskilt eftersom att många av orden känns rätt ”stockholm” (jag tror inte poké serveras på någon restaurang hemma i Umeå t.ex..). Får se hur många nyord som överlever.. 🙂

    1. Ja, det vore intressant och se – håller med dig om att det finns en skillnad mellan vad politiker/etablissemang/media och vad folk i allmänhet använder för ord. Tror att ’fomo’ var med på listan och där var språkkännarna sent på bollen, har ju funnits i flera år. Har testat rätten i Malmö på vår nya saluhall. Kan faktiskt rekommenderas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *