Serietips: The night of

Vad hände egentligen den natten när Naz vaknar upp för att finna sitt one night stand täckt av blod?  Som titeln A night of  indikerar så är det många oklarheter kring händelseförloppet.

Efter upptäckten flyr en drogpåverkad Naz panikslaget ut i natten och sätter sig i pappans taxi. Det leder till att han senare blir arresterad och inne på polisstationen avslöjas han av ett vittne, som binder honom till den döda kvinnan. Några timmar tidigare har han haft ett speciellt möte med den livfulla och excentriska Andrea, som lockar honom till lägenheten för en natt tillsammans.

Om man är ute efter en klassisk ”whodunnit”-historia bör The night of inte vara av intresse, då den är mer av en dramaserie  än något annat. Skönt, med tanke på att det produceras kriminalserier på löpande band. Berättartempot är långsamt  och en stämning av underliggande hot vilar, vilket gör att man fortsätter att se vidare. Tack vare det mer långsamma tempot finns det plats och utrymme för karaktärsutveckling.

Jon Turtorro som den eksemplågade advokaten John Stone är fantastisk i rollen som Naz advokat. Stones karriär går inte direkt på räls och därför försöker han nu få upprättelse genom att ta sig an fallet. Han spelar rollen med stor närvaro och rollfiguren känns autentisk. Vi får veta att han är svag för katter och visar personligt engagemang, trots att han egentligen är ganska cynisk.

Den unge Naz, som framstår som något naiv, blir en hårdare snubbe i fängelset, vilket förkroppsligas av hans allt grövre fysik. Överhuvudtaget spelas han övertygande av Riz Ahmed, även om karaktären inte är lika mångbottnad som John Stone. Naz tidigare akademiska medelklassbakgrund tros bli hans fall i fängelset men det kommer senare att visa sig bli till hans fördel. Utan att säga för mycket får en han en speciell kompanjon under fängelsetiden. Samtidigt kämpar folk på utsidan för att få ut honom och det är intressant att följa polisens och juristerna arbete.

Ytterligare en känslomässig dimension läggs till när man får följa familjen Khans våndor och även ett relationsdrama med en av juristerna. Mer än så kan jag inte avslöja.I serien läggs också fokus på klassiska rättegångsscener vilket bidrar till ytterligare spänning – vem väljer juryn att lyssna på?

Är ni ute efter en dos diskbänksrealism, en reflektion över amerikanskt polis-och rättsväsende samt mellanmänskliga relationer är denna serien något att kolla upp,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *