Mina bästa semestertips – utforska Österlen och Kivik på cykel

Det är en hel del att göra nu förtiden. På helgerna längtar man bara ut i det fina vädret och bloggen har blivit lidande! Därför tänkte jag skriva lite om mina äventyr och kanske ge ett semestertips till någon som letar efter saker att göra. Detta året var jag och sambon överens. Ingen utlandssemester i sommar. Kanske skulle det vara det bästa valet, eftersom sommarvädret har överträffat alla förväntningar. Vad gör man då om inte utforskar närområdet och svenska smultronställen. Med sommarkortet åker man billigt i hela Skåne och det gör ju att man kan spara in sköna slantar.

Cykelutflykt mellan Simrishamn och Kivik med övernattning

kivikvin

Orkar ni cykla cirka två mil är denna utflykt alldeles utmärkt. Ta tåget till Simrishamn och cykla därefter mot Kivik. Cykelvägen tar en förbi små byar som t.ex Rörum och på vägen hör man både tuppar som gal och känner doften från rosor som klänger på staket. För den som gillar Mandelmanns är det även värt att nämna att man passerar deras trakter.

Om man orkar kan man ta sig ut mot Stenshuvud som är en nationalpark med fina stränder.  Vågorna var inbjudande men tyvärr var vattnet ISKALLT, vilket jag inte säger för att jag är en badkruka. På vägen dit borde du testa Kaffestugan Annorlunda som är guld för fikaälskaren. Vad sägs t.ex om en kakbuffé?

Denna rutten har liksom allt. Kivik är också väldigt charmigt. I hamnen kan man köpa sillamacka och testa Kiviks egen glass. Strosa runt bland husen och insup stämningen. Man kan även se rader efter rader av äppelodlingar som gör att denna del av Skåne känns som vårt eget Provence.

Vi bodde här (frukostbuffén och rummet var super) och käkade pizza på Kiviks Ristorante & Pizzeria, som är ett skapligt ställe.

The Roots på Copenhagen Jazz Festival

Semestertips nummer två är att åka på CPH Jazz festival som pågår varje år och det är verkligen något att rekommendera för de som gillar stadsevent och musik. Det brukar alltid dyka upp något stort namn  och är man mer våghalsig kan man testa en mer nischad artist. Detta året var det bandens band som kom – nämligen the Roots.Ja, det är egentligen mer än ett band, det är ett kollektiv av galna, roliga och passionerade musiker utrustade med blåsinstrument, ett jäkla swag och Questlove på trummor. Han styr skutan lugnt från sitt trumset medan de mer energiska typerna studsar runt i takt samtidigt som de spelar på tunga instrument.

När konserten är över minns jag inte hur den började och slutade och kvar är bara känslan av att man haft jäkligt kul. En äldre tant i publiken utmärker sig . Hon sitter längst fram och håller stilen. När ett gäng trumpinnar delas (kastas) ut är hon en av dem som får en i näven. Publiken jublar, och tycker det är ytterst bedårande.

Detta är en fest och alla är bjudna. Sen att vissa låtar är lite okända och smälter in i varandra gör inte så mycket. Det är känslan man får som spelar roll. Självklart spelar dem the Seed, en låt man dansat till i olika sammanhang i flera år. En klassisk kväll helt enkelt.

Jag har lite fler semestertips på lager, så titta gärna in igen för nästa samling eskapader!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *