1999 – året vi var redo att möta undergången

1999.

Herregud, vad längesedan det var. Prince sjöng en gång att vi skulle party like it’s 1999 och med tanke på att Y2K var nära stundande så kändes det rimligt att ställa till med en riktig nyårsfest det året. Undergången var nära, sades det.

Själv stod jag i grannens trädgård med ett tomtebloss.

Men så var jag så liten också, och hade inte ens börjat gymnasiet. När det gick från 1900-tal till 2000 tal så kändes allt som vanligt. Inget brakade ihop. Ett år senare startade kriget mot terrorn, så visst skedde det samhällsförändringar. Dock inget som gav utslag på databaser eller tekniska prylar.

Så vad hände egentligen 1999? (och kan ni fatta att det är 20 år sedan !?).

Napster kom och det revolutionerade sättet vi delade musik. Det skulle på sätt och vis leda till streaming-tjänsten Spotify. En svindlande tanke.

Visst hände det mycket nytt på the internets. Vi svenskar hängde på Lunarstorm och jag tyckte det var synd att det inte var internationellt. Ja, ni hör ju vad det låter som. Facebook, så klart.

I och med det stundande millenniet  kändes det som alla i musik- och modebranschen var hooked på det futuristiska. Mycket tack vare filmen Matrix. Jag minns att det var mycket silverdräkter och grejer i musikvideos. Bland annat Spice Girls körde på den stilen. Och Destiny’s Child. Det skulle se maxat och plastigt ut. Långt ifrån mycket den minimalismen vi ser nu.

Image result for futuristic destinys child

 

Generellt fanns det många skämslåtar detta året. Som Mambo no. 5 och Ricky Martins Livin’ la Vida Lova. Det vägdes upp av Eminems genomslag och TLC:s Unpretty. Jag fick upp ögonen (öronen) för min första klubblåt, av ATB. En typisk låt som spriddes via ICQ.

Annars låg jag mest och lyssnade på Iris av Goo Goo Dolls om kvällarna och tänkte på hur sjukt djupt skivomslaget var.

Ute i stora vida världen blev Vladimir Putin president. Och resten är ju historia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *