Äntligen – det är dags att avhandla The Revenant!

Låt oss prata om the Revenant.

När man läser negativa kommentarer på IMDB så verkar det som att filmen är en blandning av scifi-filmer, Dansar med vargar, Avatar, Into the Wild etc. etc. vilket kan få det att låta som filmen är ett mediokert hopkok.

Efter att ha sett filmen tycker jag dock att upplevelsen var unik och väldigt stark. Visst har jag också lite problem med scenen när Hugh kryper in i en häst efter att ha ramlat utför ett stup. Det finns liksom inga gränser för vad han råkar ut för. Tonen sätts redan vid björnattacken som kommer plötsligt och tidigt i filmen. Den är rakt av grotesk och  verklig.  Jag funderade på att det fanns bara en glad sekvens i hela filmen och det var när Hugh och indian försökte fånga en snöflinga på tungan. Det är bara misär från A till Ö. Ett hopplock:

  • Hugh blir lämnad att dö av sina män och styggingen spelad av Tom Hardy som verkligen är en av de elakaste jag sett på film
  • Hughs son blir dödad och förnedrad av ovan nämnda elaking utan att han kan rädda situationen
  • Hugs fru går också döden till mötes på ett brutalt sätt
  • Han ramlar utför ett stup och häststackaren dör
  • Han blir närmast flådd till döds av björnen
  • Han svälter och fryser dagligen i den farliga vildmarken
  • Han får hoppa ner i en iskall fors och avgår närmast med döden efter att ha störtat ner för ett fall

Under denna våldskavalkad, visas även vacker natur och stolta indianer. Min analys av deras närvaro är att de är personifierar naturen. Den är inget man bråkar med.

Jag inte förvånad att Terrence Malick varit inblandade denna produktion. Hans filmer är otroligt vackra och första gången jag såg The Thin red line var jag påverkad även dagen efter.Leonardo fick så klart en Oscar för denna film och visst lyckas han bra med att förmedla ett brett känsloregister utan att inte säga speciellt mycket. Slutsats: se den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *