Butcher’s crossing – ett möte med naturens grymhet

Människan vs natur.

Det finns många fall när människan trotsar naturens lagar. Bara en sådan sak att man väljer att  bygga en miljonstad som LA där det finns seismisk aktivitet talar väl sitt tydliga språk.

Det finns en hel del litterära skildringar om naturens krafter, som till exempel Into the wild. Historien bygger på en slags odyssé där personen utmanar sig själv och sina gränser. Jag brukar gilla dessa skildringar eftersom man blir ett huvudpersonen och det finns ett tydligt driv i berättelsen.

Butcher’s crossing av John Williams är också en sådan roman, men här är naturskildringarna så mäktiga att de levereras som ett slag i ansiktet. Naturromantiken är på topp!

Historien utgår från en liten småstad i den amerikanska västern, på 1870-talet. Dit reser akademikern Andrew för att få miljöombyte. Det är en kärv miljö där det inte finns så många möjligheter. Han blir förälskad i en kvinna som tvingas arbeta som prostituerad. Andrew antar uppdraget tillsammans med den rutinerade Miller och en grupp män att ge sig ut och döda bufflar för att kunna sälja deras skinn. Tillsammans stöter de på många hinder. Livet är inte lätt för Andrew som inte är van vid att leva ute i naturen. De andra männen är mycket mer hårdbarkade. Miller är en man som aldrig accepterar ett nej och Schneider är en dryg typ som hela tiden måste förgifta gruppen med sina sarkasmer. Jag hade svårt för att Miller hela tiden lät andra lida för sina misstag, men att han vägrade att erkänna det.

Knapert med dialog I Butcher’s Crossing

Det enda jag saknar är mer dialog, då jag tycker romankaraktärerna är så pass intressanta att de hade förtjänat lite mer taltid. Men det är naturen som har huvudrollen här. Den har alltid företräde när den på ett obarmhärtigt vis utmanar männen som vill trotsa den.

Jag är imponerad över att författaren lyckas att blåsa liv i historiska händelser på ett så bra sätt. Detaljerna är så rika, allt från knarrandet av hästvagnarna till sättet de lagar mat på ute i vildmarken. Han lyckas beskriva en buffelflock  och deras flykt så ingående att det känns som att man är mitt ibland dem. Det gör Butcher’s Crossing till en svindlande läsupplevelse och ger förståelse för villkoren i USA på 1800-talet. Det var ett land rikt på möjligheter, men människor åkte också på många nitar i jakten på förmögenhet. Guldet blev till sand, och allt det där.