Därför är serien Stranger Things så bra!

Nostalgi i Stranger Things

Stranger Things är en serie för alla nostalgiker. Har du sett E.T, The Goonies eller Stand by me? Då kommer du att älska Stranger Things. Flera gånger satt jag och sa JA! – det är ju PRECIS som i den och den scenen. Stranger Things består av  tweenies som åker runt på BMX-cyklar, märkliga husdjur, taskiga storasyskon, irriterande småsyskon och platoniska romanser. Det är analoga telefoner, blommiga tapeter, dunvästar och truckerkepsar. Alla klassiska element är med. Det enda som fattas, är den klassiska scenen när en kille cyklar runt i ett sömnigt amerikanskt villaområde och kastar morgontidningar på garageuppfarter. Serien är förvisso genusuppdaterad, med karaktären Max, säkerligen med inspiration från Hermoine Granger.

 Stephen King-vibbar i Stranger Things

Stephen King-inspirerade miljöer och kusliga, abstrakta hot som man inte kan ta på är vanliga inslag i serien, även om det inte är han som är manusförfattare. Det är typiskt King att binda ihop utomjordiska fenomen med naturens krafter, såsom de ondskefulla rötter som växer under staden. Han verkar ha en väldigt stor respekt för olika naturfenomen. Ett klassiskt King-drag är att visa på mänsklighetens litenhet när onda krafter tar över och de instinkter som väcks hos oss. Att det ingår en död katt i serien vet jag inte om det är en koppling till hans skrivande. Med tanke på Jurkyrkogården, alltså.

Relationerna i Stranger Things

Den klassiskt hårdbarkade polisen Jim Hopper får känna på hur det är att ha en tonåring i hemmet, nämligen tjejen Eleven. Han förlorade sin egen dotter och har därför inga egna barn. Eleven är uppvuxen utan riktiga föräldrar och har fått vara en försökskanin på ett labb. Hopper skyddar Eleven mot världen utanför och medan tiden går blir han mer och mer fäst vid henne. De klassiska barn och förälder-bråken får en ny dimension, eftersom hon kan förflytta objekt. Ju längre tiden går, desto mer börjar Eleven känna sig isolerad hemma hos Hopper.

Bob är den hopplöst klassiska tv-toffeln som gör allt för singelmamman Joyce och hennes två barn. Och ska Dustin någonsin lyckas få en tjej?

Och…

Introt i  Stranger Things – 80-talskitschigt i neon med smäktande synthslingor, liknande det som gjorde Drive så bra.

Winona Ryder is back! Verkligen kul att hon får ta så stor plats i serien. Winona var riktigt stor på 90-talet men har sedan mest varit en slags avdankad skandalkändis som gjorde karriär som snattare. Här spelar hon mamman som har koll på läget.

Dustin – min favoritkaraktär. Han är alltid den som måste övertyga alla andra att något ska göras. En evig opportunist med ett stort leende och stort hår.

Och för er som tvivlar har IMDB en alldeles utmärkt video som visar detta!

Ps. Var det någon som såg kopplingen mellan Dart och Sloth i Stranger Things?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *