En annan värld – sanningen om Narnias magiska stämning

Jag minns när jag som barn läste Narniaserien. Böckerna fullkomligen älskades av mig utan att veta att de författats av en kristen höger-fanatiker Som barn är man inte speciellt ideologisk och har inte valt sida. Handlingen var spännande och man sögs in i en färgrik värld.

Det fanns speciellt två sekvenser som jag minns och som man kan applicera på livet idag.

Den första var en jättelik vattenpöl som en av karaktärerna skulle hoppa ner i. Då kom hon till en egen värld. Nästa gång hon återvände hade pölen krympt för att senare inte finnas alls. Hon hade därigenom inte tillgång till nya världar.

Liknande scenario utspelas också med det mer kända klädskåpet vilket barnen går igenom för att komma till Narnia. Då de återigen försöker gå igenom skåpet vidare till Narnia fungerar det plötsligt  – för att de medvetet försöker få tillgång till världen.

Dessa två händelser är en analogi över barndomen, så som jag ser det. Man har numera begränsat tillträde till de fantasivärldar som barn. Det är omöjligt att läsa barnböcker och uppleva samma starka känsla som förr. Hur mycket man än försöker fungerar det inte, det går inte att gå igenom klädskåpet en gång till eller hoppa ner i vattenpölen.

Som vuxen är man utestängd från barndomens landskap och upptäckarlust.

Det går så klart att ägna sig åt annan eskapism. Där förstår jag det stora intresset för sci-fi- och fantasyfilmer. I filmerna är rekvisitan påkostad och superhjältarna sexigt paketerade. Men för en liten stund får man i alla fall upptäcka något nytt och lämna sin vanliga tillvaro.

Har hoppats på att ägna mig åt lite mer eskapism med hjälp av böcker och lyckades låna följande på biblioteket:

Harper Lee – To kill a mockingbird

Haruki Murakami – Den färglöse herr Tazaki

Muriel Barberry – Igelkottens elegans

Tänkte recensera någon av dem här – eller kanske alla tre! När vi ändå är inne på kultur vill jag bara lyfta hatten av för denna donnan som är tillbaka och två riktigt bra filmer. Sicario och The Lincoln Lawyer. Om någon har fler tips på lager så är jag öppen för förslag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *