Tema film: minnesvärda karaktärer

Filmdags! Idag har jag knåpat ihop ett filmtema utifrån devisen ”den onde, den gode och den fule”. Utifrån dess kategorier listar jag några karaktärer i olika filmer som är minnesvärda på ett eller annat sätt.

Den onde

Jigsaw i Saw. Den här killen har haft en dålig dag, eller snarare ett dåligt liv som han tar ut på andra. Tycker bara han är utstuderat elak. Och extremt kreativ i att plåga sina medmänniskor. Kämslan av att han är extremt hal gör också att man verkligen räds honom. Man vet aldrig vad Jigsaw har för planer för dagen.

Rebecca de Mornay i Handen som gungar vaggan satte tidigt skräck i mig. Det är något över hennes perfekta ansikte och medvetetet elaka beteende. Hon är som en dödlig istapp som släpper takskägget. Det faktum att hon är barnvakt och släpps lös i en vanlig, amerikansk helyllefamilj skapar en spännande kontrast,

Norman Bates i Psycho. Den sista scenen ger mig fortfarande gåshud, blicken fäst  i kameran som är extremt självgod och målmedveten. Man bara vet att denne person inte bör släppas ut på gatorna igen. Jag gillar verkligen Anthony Perkins skådespelarinsats. Han har något av en ”guy next door” look vid första anblick men i blicken avslöjas hans morbida tankar.

Den gode

Forrest Gump måste vara en av de allra snällaste karaktärerna. Det är nog därför det går så bra för honom. Han snubblar runt i livet och lyckas alltid gå av på rätt busshållplats (analogi). Forrest har aldrig ett elakt ord till övers för någon och gör allt för sin Jennie. Frågan är om Tom Hanks är så sympatisk för att han spelade Forrest Gump eller spelade Forrest Gump för att han är sympatisk.

Leo i Titanic. Hur snäll var inte han som lät Rose ligga själv på den flytande träbrädan fast han hade fått plats där?

Katniss Everdeen i Hunger Games, en klassisk hjältinna. Hon växer upp i en fattig och utsatt del av världen och erbjuder osjälviskt sig att ta sin systers plats i Hungerspelen. Hon är väldigt beslutsam, har massiva överlevnadsinstinkter, och kan hantera olika vapen. En given vinnare i en Robinson-tävling, borde man tycka. Fast hon är alltid på de svagas sida.

Den fule

Pumba i Lejonkungen måste väl ända vara en av mina favoritroller i en film, all time high, Även om han är tecknad. Han är ju känd för att vara ett ganska fult hängbuksvin men i min värld är han världens charmigaste.

The Goonies monster Sloth. Sminkörerna måste fått fria händer och löpt amok inne i sminkrummet, för att skapa denna styggelse. Det finns inte en enda tillstymmelse till symmetri i hans ansikte. Att använda tandtråd måste dock vara ett lätt jobb för stackars Sloth. Antalet tänder är minimalt. För övrigt en en världens bästa barnfilmer.

Charlize Theron i Monster. Totalt makeover fast på helt fel håll. Charlize vaknade på fel sida och bestämde sig för att göra film och förvandlas till Aileen Wuornos. Detta borde vara resultatet av 350 timmar i solen, hamburgare till frukost, lunch och middag och ett tjog med livssorger och leda som drar mungiporna mot golvet. Och en ögonbrynsblekning? Dock fick hon mycket beröm för sin rolltolkning, med all rätt.

2 reaktioner på “Tema film: minnesvärda karaktärer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *