Musik som spelar roll: Ryan Adams och Missy Eliott

Skivor köper man aldrig längre, om det så är Ryan Adams eller Grimes. I stället gör man ändlösa playlists på Spotify och väljer ut det bästa av det bästa. Min första musikspelare var en kassettspelare med två kassettfack där man kunde spela in från det ena bandet till det andra. Då kunde man skapa ”fräscha” ljudeffekter från det ena, så som knarrande snö (skapat från ett mjölpaket) eller kanske en musikslinga. Tyckte mig ana ”Kids in America” på ett gammalt kassettband. Denna byttes sedan ut mot min första stereo som jag köpte för surt förvärvade pengar från ett av mina första sommarjobb. Jag vill minnas att det var sommar och jag köpte en samlingsplatta av Bob Marley och jazzade loss i mitt gamla rum.

Jag har lyckats hitta några tongivande album som följt med mig sedan 90-talet och framåt. Jag har slängt mig runt mellan stilar och det finns en hel del album jag skulle kunna lista här, men dessa har påverkat mig mest på flest plan och har även de starkaste låtarna sammantaget på en skiva (vilket ibland är sällsynt).

1.Ryan Adams – Gold: Ledde mig vidare in i den alternativa musikens värld….Fick mig att uppskatta Wilco, Bright Eyes, Bon Iver, The National mm.

2.Green Day – Dookie: Jag var elva och började gilla musik på riktigt.

3.Missy Eliott. – Miss E…so addictive – jag gick i gymnasiet och upptäckte hip hop och ville mest gå ut och dansa varje helg. Förutom henne var det Justin Timberlake, Eve och Destiny’s Child som gällde på kvällarna.

4. Red Hot Chili Peppers – Californication: På alla hemmafester spelades den här skivan…lyssnade på den intensivt och tyckte Flea var världens bästa basist.

5.GES – En jävel på kärlek –: För att jag och mina kompisar kunde alla låtar utantill. Året var 1994.

6.No Doubt – Tragic Kingdom : Tonårshormonerna hoppade och studsade till detta soundtrack. Gwen Stefani var ball, kaxig och inspirerande.

8.Regina Spector -Begin to hope: Spelades flitigt i min första studentlägenhet när jag var runt 23 och skivan känns fortfarande lika fräsch.Hon var verkligen min husgud.

9.David Guetta – Guetta Blaster: Jag bodde i Belgien och upptäckte elektronisk dansmusik. Var totalförälskad i Stay-videon som visades flitigt på MTV.

10. Markus Krunegård – Markusevangeliet : Jag brukade inte tycka om svensk musik överlag tills Markus kom och vände upp och ner på min värld. Smarta och engagerande texter och bra musik, rakt av.

~~~~~~~~~~~~Bubblare: Robyn – Robyn is here.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *