En dag kommer vi minnas de där kvällarna i Paris: en guide

paris

Långweekend i Paris. Så härligt!  Men man inser ganska snabbt att här ska det hinnas med. Det är en stor stad trots ganska små ytor att röra sig på. Det gör att man lätt kan glida från ett kvarter till ett annat och förflyttas från olika stämningar ganska snabbt. Barn som spelar fotboll mellan cafébord. Stora boulevarder med dieselosande fordon.

Miniguide av Paris med kartanvisning

Jag har knåpat ihop en miniguide för Paris med karta som ringar in rutter och områden.

pariskarta

1. Börja vid Triumfbågen och gå ner mot Seine. Från detta hållet har ser ni Eiffeltornet på avstånd och kan ta fina foton. Följ sedan Seines västbank och över vid Alexanderbron med de stora, guldiga stayerna. Många bra fotomöjligheter här!

parisbro

Fortsätt upp mot Jardin de Tuilleres och gå här igenom upp mot Louvren. Strosa därefter mot kända Pont Neuf och ta er över till Latinkvarteren. Här är det lämpligt med en lunch. Du kommer vara ganska trött efter promenaden, men det är det värt.

parispariserhjul

Nästa stopp: Shakespear & CO – legendarisk bokhandel. Fick med gubben som bonus, ser ut som ägaren eller något. Antagligen inte.

parisshakespeareandcompany

Åt samma håll låg också Jardin Luxembourg, en riktig oas att vila i. Avsluta här! Ankor hade spadag på avsatserna.

På kvällen satt vi på ett gathörn i närheten av hotellet och åt lite ost. För det är nämligen det man gör – sitter vid rangliga cafébord utanför restaurangen. Utsikten från rummet:

parisgata

Det fanns också ett schysst matställe i närheten av vår gata som var inredd lite som ett lyxig lada med dukning på långbord av rustikt trä. Trevlig och glad personal vilket gjorde det mycket personligt. Fullt med folk även på en torsdag. Spana in Petzouille!

2.  Jag rekommenderar att ni åker till Marais nästa dag – ta en heldag här och strosa runt. Uniqlo har precis öppnat sin flagshipstore, så allting var helt nytt när vi steg in i den, stora fräscha lokalen! För de som inte vet så är Uniqlo som ett japanskt H&M med snygga baskläder och småpryttlar i stil med Urban Outfitters. Här köpte jag en randig t-shirt gjord i ett konstnärssamarbete med Jean-Michel Basquiat.  Får se när denna kedja kommer till Sverige, men kul att vara först på bollen!

Det finns även en butik i området som heter Merci – en riktig hipsterhaven med en sandstrand inne i butiken!

Det bästa med Marais att på många gator är tempot lite långsammare och man får verkligen känslan av att här sitter locals.

3. Montmartre förtjänar också en egen dag. På vägen dit gick vi inom Galerie Lafayette eftersom det var en söndag och de med all säkerhet skulle ha öppet.

I Montmartre besökte jag både caféet (Les deux Moulins) som Amélie jobbade på i filmen. Man kan inte missa det då det finns en stor bild på henne inne i lokalen. Man är väl fangirl.

Sedan blev det ostbricka på detta stället! Den levererade trots klichén i en prunkande, rosa växt.

Sacré Coeur var nästa stopp i området! Det enda man bör tänka på att det är fullt av folk dagtid  så jag hade faktiskt gått dit lite senare på kvällen och sedan käkat en middag i närheten. Här är jag – åtta år sedan första besöket! Vyn över staden är mäktig.

4. Om vi hade haft en dag till hade vi åkt till Belleville och kollat in deras asiatiska matställen och etno-utbud av restauranger samt den annorlunda kyrkogården med Jim Morrisons gravsten.  För att inte tala om alla olika museum! Men det får bli en annan gång.

Jag tror att denna indelningen av kvarter kan vara riktigt bra om man vill täcka in så mycket som möjligt i Paris! Och ta gärna ett hotell som ligger mitt emellan dessa områden för att lätt kunna åka mellan alla. Dessutom är det lite billigare.

Plus och minus med Paris

+

variationen

stämningen

god ost & underbara matställen

folk pinnar på och hetsar på smala gator

dieselbilar

gå vilse i metron

——-

Slutsats: Bara åk!

A bientôt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *