Minns du olyckan i Tjernobyl? Följ med till katastrofens kärna

50,000 people used to live here, now it’s a ghost town.

Jag har hittat en ny, riktigt bra serie.

Tjernobyl.

Serien är svenskregisserad och påminner lite om Christopher Nolans filmkonst. Du får uppleva stora svepande kameraåkningar och plågsamt påträngande stämningar. Mannen vid rodret är Johan Renck. Minns ni honom som Stakka Bo?

Tjernobyl har kritiserats för att politisera kärnkraftsfrågan, men för mig handlar den om något helt annat.

Tjernobyl visar det politiska spelet i det gamla Sovjet, där varje underordnad gjorde allt för att dölja sitt misstag för den överordnade. Det var viktigare att vara en duktig idiot än att keep it real. Invånarna fick inte veta vad som egentligen skedde. Serien visar på människans arrogans och oförmåga att se sina begränsningar.

Alla dessa frågor är stiligt paketerade i denna delvis fiktiva/delvis verklighetsbaserade serie från HBO. Jag använder ordet delvis eftersom jag faktiskt inte vet hur nära verkligheten serien ligger.

Serien lär oss mer om katastrofen i Tjernobyl

Jag vet redan en del om Tjernobyl-olyckan sen gammalt. Den skedde 1986 och radioaktivt avfall spreds ända till Sverige. Dock blev jag intresserad av att googla fram mer fakta om olyckan.

Serien har också kritiserats för att man har brittiska skådespelare. Samtidigt är det ett bevis på att det inte finns något negativt att säga om serien. Varför inte i stället berömma rekvisitan som är så noggrant gjord. Kläder, telefoner, inredning, allt känns autentiskt!

Jag tycker mig se influenser från Apocalypse Now, Das Boot och gamla 80-talsfilmer. Riktigt snyggt är det. Hotet – radioaktivitet – syns inte. Ändå har man lyckas fånga förgörande krafter i form av sotflingor som yr, blodiga händer och folk som spyr. Härdsmältan blir som ett skoningslöst monster som härjar i Prypjat. Fy, vad jag tyckte synd om brandmännen och arbetarna på kärnkraftverket.

När alla ingenjörer och kunniga ställer sig upp och varnar politikerna vill man bara ropa: Lyssna för tusan!

Trots att jag känner till den riktiga händelsen tycker jag att Tjernobyl riktigt spännande. Det är intressant att få se vad som verkligen hände den där gången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *