Höstens primetime – jag tipsar om film & serier

Primetime-TV vet ju alla vad det är. Det är när familjen samlas framför burken klockan 20.00 på lördagar med godis i överflöd. På 90-talet innebar det Sikta mot stjärnorna eller Fångarna på fortet. Men med streamingens intåg kan man ha sin egen primetime lite när man vill. Här har jag samlat tips om vad jag har sett på senaste tiden, både film & serier.

Mindhunter

Ja, det här gillas! En slags True Crime-serie producerad av självaste David Fincher OCH Charlize Theron. Jag gillar sättet att berätta en historia i makligt tempo, baserat på mycket dialog mellan karaktärerna, inslag av retro samt riktigt bra musik. Kameran filmar ofta på avstånd, vi är där och vi är med men som avlägsna betraktare. Det gör all man ständigt vill ha mer och undrar vad som är nästa drag.

Historien utspelar sig på 70-talet. Vad som var en riktig aha-upplevelse för mig är att det faktiskt inte fanns ett uttryck för seriemördare runt denna tiden. Man hade helt enkelt inte studerat seriemördares beteende tillräckligt, utan trodde att varje mord och våldsakt berodde på en impulsiv person som i grunden var ond. Mycket enkelspårigt. Det råder FBI-agenterna Holden Ford och Bill Tench bot på. De reser runt i USA och intervjuar kända mördare, så som Ed Kemper. Allt för att vägleda dem i framtida utredningar. Agenterna blir ofta motarbetade i sitt arbete och ibland kan de gå över gränsen. Cameron Britton som spelar Kemper är riktigt bra, kuslig och barnslig på samma gång.

Inslaget med Holdens flickvän tar också rätt stor plats och jag har ibland undrat varför. Det kan vara för att visa vilken progressiv tid detta var, där man omdefinierade vissa kända dogmer. Krimonologi hämtade inslag av sociologi snarare än bara psykologi. Flickvännen pluggar på universitetet och kommer med många nya tankar. Hon kan också vara med för att belysa Holdens kalla känsloliv och hur han utvecklas i serien.

Mindhunter är summasummarum en vaken kommentar på dåtidens samhälle och ett spännande drama. Finns på Netflix!

The Passengers

Det är flera som klagat över att Passengers är en banal kärlekshistoria och en film som skildrar en egotrippad snubbe på ett rymdskepp som väcker sin tilltänkta drömkvinna från sin kapselsömn. De reser nämligen genom rymden med syftet att  kolonialisera en annan planet. Resan tar så lång tid att de måste sövas ner för att inte åldras. Jim vaknar av misstag och måste efter ett år få ett slut på sin ensamhet. Han väcker därför Aurora till liv. Jag uppskattar kanske inte just hans handling i sig, men tycker scenariot är intressant,  kryddat med ett underhållande munhuggeri mellan de två. Även bartendern och ai-roboten Arthur är charmig. Scenografin i The Passengers är väldigt smakfull, allt från inredning till skeppet i stort. Den är spännande dessutom, hur ska de klara sig ensamma ute i rymden?  Jag tycker att budskapet går fram – att livet blir vad man gör det till.

Darkland

Dansk film är i en helt annan liga än svensk, det har jag alltid sagt. Här får vi ett mörkt, våldsamt och intensivt actiondrama som handlar om kirurgen Zaid som förändras efter att hans bror mördats i förorten. Platsen är Köpenhamn. Samma kväll brodern mördas, uppsöker han Zaid som sitter på en fin middag med sina vänner. Zaid förvisar honom från lägenheten. Att han senare misshandlas till döds, gör att Zaid drabbas av skuldkänslor. Trots att hans fru är höggravid tar han upp kampen med antagonisterna och är besatt av att hämnas sin bror. Det intressanta med filmen är transformationen som huvudkaraktären går igenom. Zaid börjar boxas med gamla vänner och ser till att bli stark och biffig. Allt eftersom tiden går ökar hans hämndbegär och jakten intensifieras. Detta är en film som tar en med på en resa, med både inslag av action och relationsproblem.

Darkland fick mig att fundera och man inser hur sårbar varje person är, trots yrke eller ställning. Samtidigt visar filmen att samhället reflekterar oss och att vi inte kan skärma av oss hur mycket vi än vill.

Det var lite av senaste tidens skörd. Just nu ser jag inte på någon speciell serie. Är väldigt sugen på att se denna franska film Mäklaren från Paris, samt Mordet på Orientexpressen. Även Malin Persson Giolitos bok Störst av allt kommer som Netflixserie snart. Ser verkligen framemot detta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *