Att starta eget: vanliga frågor jag får som företagare

Funderar du på att starta företag? Klivet till att bli egenföretagare kan kännas enormt. Hur gör jag med skatter, kommer jag att orka och hur ska jag hitta kunder? För att inte tala om alla frågor som ställs! Jag har samlat ihop några vanliga frågetecken folk har kring företagandet som också kan fungera som tips och inspiration på vägen. Förhoppningsvis kan du få en fin och givande företagsresa där de bra dagarna överväger de dåliga.

Varför har du valt en osäker tillvaro som företagare?

När jag började som frilansare & företagare bytte jag från en stressig tillvaro med pendling då jag korsade gränsen och köade i jobbiga gränskontroller varje dag. Alltid med rädslan att bli nekad inträde till Danmark.

Nu får jag chansen att forma en vardag där jag kan styra min tid, undvika lång pendling och äta hälsosammare. Nej, jag har inte en supertrygg anställning, men jag känner mig tillfreds och ”trygg” i min vardag.

Jag vilar tryggt i mitt know-how och mina erfarenheter.

Dessutom behöver jag inte gå på intervjuer och vara inne i den processen som helt ärligt kan ge stresspåslag. När jag har kundmöten känns det i stället som en möjlighet att hjälpa dem.

Hur gjorde du för att starta eget?

Det var ingen monsterplan som sjösattes när jag började driva eget. Jag har sällan haft många planer som varit satta i sten eller några högtflygande ambitioner.

Men när jag kör, så kör jag.

Och förra året fick jag eld i baken, dels triggat av ett omvälvande dödsfall i familjen och tid att tänka på grund av pandemin.

Likt ett segstartat ånglok tuffas det på när det väl lämnat stationen. Jag är en ganska uthållig och envis person när det gäller och har svårt att välja ”den enkla vägen”. Det var nog därför jag valde att läsa en hel gymnasieutbildning på engelska, började jobba i Danmark eller hyra ut en lägenhet i andra hand för att testa nya grejer. Även om jag kan vara bekväm i vardagen.

Men ett tips om du vill läsa på lite innan du kastar dig ut är att spana in Verksamt, som är i Skatteverkets regi. De är också hjälpsamma när du behöver hjälp med skattefrågor.

Hur får du det att gå runt som egenföretagare?

Tja, det får man bara. Hur får du det själv att funka? Pengar in och pengar ut. Det viktiga är att man får ihop det i slutändan. Förra året valde jag att dra ner på resorna men gjorde istället en personlig resa, med mycket tid till att träna och att skapa en balanserad vardag. Att inte ha ett svindyrt gymmedlemskap och en bil hjälper också.

Hur hinner du med allt?

Det kanske låter skrytigt, men jag har en ganska bra tidsuppfattning. Det måste vara från min tid som lärare. Jag vet ungefär hur lång en timme är (lektion), den sitter nästan i muskelminnet. Det gör att jag har en god känsla för tid. Jag brukar säga att jag är usel på matte, men bra på att estimera. Följ med mig och handla, så förstår du! Med det sagt, har även jag gjort missar när det gäller tidsplanering. Nobody’s perfect, även solen har sina fläckar etc.

Är det inte ensamt som företagare?

Så här kan en vanlig dag se ut: Två digitala möten. Bollande i chattkanaler. Häng och snack på Instagram. Någon i familjen ringer och vi byter några ord. Eller så tar jag en spontanfika/AW med någon jag känner. I lunchrummet småpratar jag med en på kontorshotellet.

Jag kommer hem till min sambo och vi pratar om dagen. Så svaret blir alltså nej. Det enda som kan kännas ensamt är att inte kunna dela framgångar och motgångar direkt i anknytning till arbetsuppgifterna med en förstående kollega.

Behöver du anställa fler i företaget?

Inte i nuläget. Jag har aldrig haft ambitionen att vara chef, direkt. Men det är klart att det vore trevligt att kunna ha ett utökat nätverk där jag tar hjälp av personer som finns i samma nisch eller närliggande nisch. 

Är inte bokföring svårt?

Jo, lite knepigt är det allt. Det är lätt att stirra sig blind på detaljer och få panik när man inte fattar det finstilta. Men eftersom jag har ett renodlat tjänsteföretag behöver jag inte ta höjd för grejer som inköpskostnader och liknande. Verksamheten är ganska så straight forward, tack och lov.

Hur får du idéer – har du några tips?

Jag vet inte, men hur får man INTE  idéer? Om vi säger såhär – jag är i denna branschen av en anledning! Dessutom är jag en ganska nyfiken person som vill veta mycket. Från input till output. Den enda gången jag känner att inspiration saknas är när slentrianen kryper in i vardagen. Annars finns det en del knep att ta till, som jag också skrivit om här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *