Charmiga Simrishamn är en av Österlens pärlor

Skåneutflykter är aldrig fel och därför passade jag på att nyttja det nyinköpta Sommarkortet och gjorde en dagsutflykt till Simrishamn, en riktig pärla på Österlen. Det går direkttåg från Malmö, men oftast inte hela dagen, och därför kan du behöva byta tåg i Ystad. Alternativt går det en buss från Lund förbi Sjöbo, etc. Resan tar drygt en timme och är väl värd besväret eftersom du hamnar i en kustnära, pittoresk liten stad med en alldeles speciell lunk. Från tågstationen är det ganska nära till turistbyrån och där kan du hitta kartor, folders och nyttig information. Vi blev tipsade om en specifik promenad som prickar in några av sevärdheterna i Simrishamn, som till exempel kyrkan och Rosentorget.

simrishamnattgöra

Vad finns det att göra i Simrishamn?

Det krävs inte många aktiviteter för att bli nöjd med vistelsen. Det räcker att bara strosa runt och insupa atmosfären i Simrishamn. Husen är färgglada. Rosorna prunkar. Nästan alla elskåp har fått ett unikt, målat motiv för att se roligare ut. Här är några förslag på saker att hitta på:

  • Loppis längs Suckarnas gång på lördagar
  • Vinprovning på Nordic Winery
  • Testa någon av restaurangerna nere vid hamnen

Tidpunkten för vårt besök var lyckosamt då vi lyckades pricka in både en bilutställning mitt i city med gamla, fina vintagebilar. Dessutom hade en populär loppis startat igen efter en tids uppehåll. Stånden låg på rad och möjligheterna till att göra ett fynd var många. Här såldes bland annat fina vaser, porslin, glas och dukar. Jag fick tag på en plåtburk för bröd för bara 30 kronor. Inne i Malmö i valfri second hand-butik hade den säkert kostat tre gånger så mycket. Det var alldeles lagom att först strosa runt på loppisområdet och sedan utforska resten av stadskärnan. Ett obligatoriskt stopp blev Rosentorget där det vimlade av vackra rosenbuskar. Det fanns en spaljé där rosorna klängde och bildade en naturlig port in till torget. Eftersom det hade regnat kvällen innan så doftade blommorna magiskt. Vi passerade sedan den gamla fina kyrkan som definitivt är värd ett besök.

Rosentorget-simrishamn
kyrkan-simrishamn

Var kan man äta i Simrishamn?

Längs huvudgatan som leder ner mot hamnen finns flera olika restauranger med uteservering. Lunchen åts på En gaffel kort, som verkligen var ett trevligt ställe där man kunde sitta på det lilla trädäcket under parasoller och blicka ut mot båtarna. Laxen med potatis och kall sås var alldeles ypperlig. Här var stämningen genuin och småputtrig. Vi tog också några drinkar på ett trevliga Hotell Svea senare på kvällen.

engaffelkort-simrishamn

Missa inte Vårhallarna en kort promenad bort

Om du är badsugen rekommenderar jag att du promenerar ungefär en kvart längs en trevlig kuststig förbi en campingplats så kommer du till Vårhallarna. Där kan man sola och bada vid häftiga klippor. Stranden bredvid är finkornig och gyllene och det finns fina inslag i form av nyponrosor, gamla hus och grönskande träd. Läs gärna varningen om strömmar i vattnet och doppa därför fötterna med förnuft. Det är dock många som hoppar i och svalkar sig.

varhallarna-simrishamn

Simrishamn erbjuder mycket på en kompakt yta

Det jag förmodligen gillade bäst med Simrishamn, förutom de vykortsvackra gatorna, var att allting var så kompakt. Steget var inte långt från mysiga fik, till historiska sevärdheter och glasskiosker vid hamnen. Man kunde ta allt i lagom takt och åka hem flera timmar senare med en mängd upplevelser i bagaget.

Om ni har vägarna förbi så finns det möjlighet att utforska även Kivik och Stenshuvud Nationalpark, som jag skrivit om tidigare. Det går en cykelled från Simrishamn till Kivik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *