En dag i Ystad – mycket att göra på liten yta

På en ledig lördag när god mat och slappt häng är på agendan är det inte konstigt att färden går till Österlen. Den här gången föll valet på Ystad. Här har jag redan varit ett par gånger, men upptäckte nu en hel del nytt. Till exempel hade jag inte besökt det gamla klostret som visade sig vara en mycket välbevarad byggnad. Så här står det på Wiki:

Klostret i Ystad är ett före detta gråbrödrakloster i Ystad, grundat år 1267. Det är en av de äldsta och bäst bevarade klosteranläggningarna i Sverige.

Tänka sig, här på bänken har en och annan munk slagit sig ner och begrundat tillvaron. Inte visste de att det skulle sitta en sneakerprydd skåning och posera för en digitalkamera långt senare. Historiens vingslag blev tydliga där bland all grönska och fina stenbänkar. Väl värt ett besök!

attgöraiystad
klostretystad

Det var trevligt att strosa runt bland gatorna och titta på alla fina hus med vacker puts i gult, rosa och blått som på bilden här under.

husiystad

Jag gillade även hamnen med fabriksbyggnaderna i kontrast mot ett gammalt skepp. Snygg och sober färgpalett.

hamneniystad

Vi hade tur! Solen bestämde sig för att titta fram efter att vi avslutat en god fika på Grändens mat. Här fanns även ett galleri med konst och en antikaffär.

fikaiystad

Ystads småbutiker är ett måste. Det ligger en hel del längs gågatan och runt omkring, som Krukmakaren i Ystad och Bokhandeln i Ystad för att nämna några favoriter.

shoppingiystad

En annan favorit var Sid Sid med marockansk inredning. Här fanns allt från badrumsinredning i marockansk design till olika skålar, mattor och korgar. Det finns också keramik till försäljning i flera andra butiker, så passa på att leta efter koppar, fat eller prydnader. Det mesta ger en härlig hantverkskänsla, en nivå över de vanliga turistprylarna. Snyggt jobbat, Ystad. Dessa fastnade jag för i en annan butik. Små färgexplosioner som passar för sojasåsen eller kanske lite flingsalt?

shoppingiystad

Här åt vi middag – på Bakfickan. Trevlig service och god mat utan krångel som serverades på baksidan av Ystads lyxigaste hotell – Hotell Continental du Sud. Jag smög in i restaurangdelen och såg en stor sal som hade kunnat vara värd för en bankett. Grannen bredvid var något mer opretentiös.

restaurangystad

Mätta och glada var det dags att rulla hem med tåget igen. Ystad levererade ett snäpp bättre än vanligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *